Wisła ciekawostki

Około 20 tysięcy lat temu, gdy ostatni lądolód dotarł na terytorium środkowej Polski, wody Wisły były przez jakiś czas podparte o czoło lodowca i na terenie dzisiejszej Kotliny Warszawskiej istniało wielkie jezioro przylodowcowe zwane zastoiskiem. Obecnie środkowa Wisła płynie najszerszą doliną właśnie w tym rejonie, nieco na północ od Warszawy.

27 maja 2006 roku odbyła się pierwsza kajakowa masa krytyczna na Wiśle w Warszawie. Imprezie przyświecało hasło: "Niech wszystko, co ma wiosła, przepłynie przez środek Warszawy!". Po zakończonym spływie z Warszawskiego Klubu Wodniaków na Wale Miedzeszyńskim do żoliborskiego klubu Spójnia, można było przenieść się na Kępę Potocką, aby uczestniczyć w II Warszawskim Pikniku Kajakowym. Na pikniku zapewniono wiele atrakcji, m.in. wyścigi smoczych łodzi, mecz kajak polo, pokazy slajdów i filmów kajakowych, możliwość zapoznania się ze sprzętem, itd. W 2008 roku kajakowa masa krytyczna i Warszawski Piknik Kajakowy zostały połączone z szerszą inicjatywą - Świętem Wisły. Część stacjonarna imprezy odbyła się nad brzegami rzeki w centrum Warszawy, dzięki czemu jeszcze lepiej mogła promować wśród warszawiaków Wisłę jako miejsce rekreacji, turystyki i wypoczynku.

Wisła budzi przeważnie pozytywne emocje wśród ludzi żyjących w jej sąsiedztwie, chociaż z drugiej strony ich świadomość ekologiczna pozostawia wiele do życzenia. Jak wynika z ankiet przeprowadzonych przez dzieci ze 185 nadwiślańskich szkół w ramach programu "Wisła czysta, bezpieczna, piękna", realizowanego przez WWF Polska oraz Stowarzyszenie Eko-Inicjatywa, Królowa Polskich Rzek nie jest ludziom obojętna. Prawie 70% ją lubi lub ma do niej sentyment. Co ciekawe rzeka cieszy się większą sympatią wśród mężczyzn niż wśród kobiet. Głównymi przyczynami, dla których Wisła jest nielubiana przez niektórych respondentów, jest jej zanieczyszczenie, a także fakt, iż jest uznawana za rzekę niebezpieczną.

Chyba najbardziej znaną piosenką, w której pojawia się motyw związany nie tylko z Wisłą w Warszawie, ale także z kajakarstwem jest „Na prawo most, na lewo most” (sł. Helena Kołaczkowska, muz. Alfred Gradstein) w wykonaniu m.in. Ireny Santor:

„Na prawo most, na lewo most,
a dołem Wista płynie,
tu rośnie dom, tam rośnie dom,
z godziny na godzinę.
A po Wiśle kajaki pływają,
robotnicy po pracy śpiewają.
Wciąż większy gwar, wciąż więcej nas
w Warszawie, najmilszym z miast.”

Warszawski odcinek Wisły pojawia się w niektórych polskich teledyskach, np. do piosenek „Spacer po Warszawie” z solowej płyty „Olśnienie” klawiszowca Kultu Janusza Grudzińskiego (zwanego Xięciem Warszawskim), czy też „VavaTo” zespołu reggae Vavamuffin.

Pliki video:

wal_osadnika_stacji_pomp.mpg