Fundacja KiM

Fundację "KiM" założyli kajakarze tworzący grupę "Kazik i My". Nasze działania skupiają się na promocji rekreacji ruchowej ze szczególnym uwzględnieniem kajakarstwa. Aby ten cel osiągnąć, podnosimy swoje umiejętności i chętnie dzielimy się naszą wiedzą ze wszystkimi zainteresowanymi organizując: warsztaty, wprawki, spływy, wyprawy morskie oraz publikując materiały i filmy szkoleniowe.

Każdy z nas zaczynał swoją przygodę z kajakiem w różnym czasie i różnych okolicznościach. Dzięki temu udało nam się z indywidualistów stworzyć barwny i zgrany zespół kajakarzy, którzy ścigają się w maratonach, pływają długie dystanse, próbują swoich sił na rzekach górskich i na morzu. W 2004 roku rozpoczęliśmy promocję tzw. kajakarstwa zwałkowego - logjams (ang.), które polega na eksploracji rzek o wysokim stopniu uciążliwości wynikającym z dużego nasycenia naturalnymi przeszkodami.

W 2005 rozpoczęliśmy realizację kolejnego celu. Jest nim promocja kajakarstwa morskiego w Polsce. Uczymy się "morskiego rzemiosła" poprzez:

- kontakty z europejskimi organizacjami i klubami zrzeszającymi kajakarzy morskich,

- udział w organizacji i realizacji szkoleń w ramach akcji "Bałtyk pod wiosłem" i podczas tzw. wprawek morskich,

- udział w kajakowych wyprawach morskich, które organizujemy w ramach KiM.

W 2006 rozpoczęliśmy przygotowania do długofalowego programu promocji wiślanego szlaku kajakowego. Nasze działania są wspierane przez lokalne władze nadwiślańskich miast.

Członkowie naszej grupy mają przyjemność publikować swoje artykuły na łamach Magazynu Kajakowego "Wiosło".

Zapraszamy na naszą stronę www.fundacjakim.pl

Pliki video: